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June 4, 2024 
 
Office of Pipeline Safety (PHP–30) PHMSA 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue SE. 
Washington, DC 20590–0001 
pipeline_interp_submittal@dot.gov 
 
To Whom it May Concern: 
 
We are writing for clarification on the Letter of Interpretation Reference No. 24-0010 dated May 10, 
2024, in addition to 49 CFR 173.301(a), 173.25(a), 178.35, 178.47, 171.8, and DOT-SP 12726. The Letter 
of Interpretation is attached. 
 
We are requesting further clarification regarding Answer “A4” of the Letter of Interpretation which 
states: 
 

…when the SP requires the use of a strong outer packaging—as in DOT-SP 7945 paragraph 8.g. 
or DOT-SP 8495 paragraph 8.g.—the outer packaging does not meet the definition of an 
overpack, and therefore, “OVERPACK” is not an appropriate marking. 
 
Also note, DOT-SP 12726 paragraph 7.a. authorizes the use of both non-DOT specification 
cylinders and DOT specification cylinders, and—when DOT specification cylinders are used—the 
“OVERPACK” marking is required unless the markings representative of each package type 
contained in the overpack are visible from outside of the overpack. 

 
Please note that DOT-SP 7945 paragraph 8f (not 8g) states: “The cylinder must be shipped in strong 
outside packagings in accordance with 173.301(a)(9)” and that DOT-SP 8495 paragraph 8g states 
similarly: “The cylinders must be shipped in strong outside packagings in accordance with 
173.301(a)(9).” 
 
We understand and agree that Overpack must be used “when specification packagings are required” in 
accordance with 49 CFR 173.25(a)(4). We appreciate how your answers explain that no Overpack should 
be used for Special Permit cylinders based on the fact that the SP requires “strong outside packagings” 
with a specific reference to 173.301(a)(9), which is reserved for specification 2P, 2Q, 3E, 3HT, 4BA, 4D, 
4DA, 4DS, and 39 cylinders. 
 
In other words, the Special Permit cylinders mentioned in the letter (DOT SP-7945, DOT SP-8495) cannot 
be offered for transportation in a single packaging because the Special Permits state an outer packaging 
is a requirement based on 173.301(a)(9). If an outer packaging is required, it is not an Overpack because 



 

 

the inner packaging cannot be offered for transportation by itself. That is, a combination package must 
always be used for these types of cylinders. Is that correct? 
 
Your response refers to specification cylinders 3HT, 4DS, and 4DA (4DA by reference to DOT SP-12726). 
Your office states that these require Overpack because they are specification cylinders and based on the 
plain language of 49 CFR 173.25(a)(4) which states “The overpack is marked with the word “OVERPACK” 
when specification packagings are required,” they are required to be marked as an Overpack. It is 
obvious that when in some “strong non-bulk outer packagings” (i.e. fiberboard boxes, crates, etc.) “the 
required markings representative of each package type contained in the overpack” (i.e. cylinder 
specification marking, labeling, etc.) will not be “visible from outside of the overpack” and that is why an 
Overpack must be used. Is that correct? 
 
 We have additional questions regarding 49 CFR 173.301(a)(9) which states: 
 

Specification 2P, 2Q, 3E, 3HT, spherical 4BA, 4D, 4DA, 4DS, and 39 cylinders must be packed in 
strong non-bulk outer packagings. The outside of the combination packaging must be marked 
with an indication that the inner packagings conform to the prescribed specifications. 

 
It appears that the specification cylinders in question require “strong outer packaging” just as the DOT-
SP 7945 and DOT-SP 8495 cylinders do. Our questions are as follows: 
 

1) If a specification cylinder IS REQUIRED to ship gases but offered under a DOT SP instead, does 
that change the requirement for use of an Overpack? The plain language of 49 CFR 173.25(a)(4) 
states Overpacks are used when specification cylinders are “required.” Gasses are always 
“required” to be in specification cylinders IAW 49 CFR 173.301(a)(1). Therefore, are Overpacks 
also always “required,” even for Special Permit cylinders? 

2) If a Special Permit cylinder does not require Overpack based on the language of the SP for “a 
strong outer packaging” (see Letter of Interpretation Reference No. 24-0010 answer A4), why 
are specification cylinders offered without the SP, which require “strong non-bulk outer 
packagings,” treated differently? Isn’t the DOT-SP marking also required and not visible just as 
the DOT specification marking for a specification cylinder? See SP 7945 paragraph 7b and SP 
8495 paragraph 7a (marking) which describes marking requirements IAW 49CFR 178.35 and 
178.47 for these cylinders. 

3)  49 CFR 173.301(a)(9) is referenced in the Special Permit and applicable to the specification 
cylinders in question. Therefore, the same requirement for a combination package exists and 
the outer container is required in addition to the inner package. Is that correct? 

4) Based on the definition of Overpack in 49 CFR 171.8, if an item cannot be shipped as a single 
package wouldn’t the outer box be part of the combination package and not an Overpack? In 
this case, 3HT, 4DA, and 4DS cylinders containing gasses must always be placed in “strong outer 
packagings.” Therefore, these combination packages do not require an Overpack unless the 
outer packaging is “placed or stacked onto a load board such as a pallet and secured by 
strapping, shrink wrapping, stretch wrapping, or other suitable means or placed in a protective 
outer packaging such as a box or crate.” Is that correct? 

5) 49 CFR 173.301(a)(9) states “the outside of the combination packaging must be marked with an 
indication that the inner packagings conform to the prescribed specifications.” Does the word 
“OVERPACK” on a box containing gasses IAW 173.301(a)(9) (i.e. gasses in specification cylinders 
requiring a combination package), for which 49 CFR 173.25(a) applies (i.e. an Overpack), qualify 
as “an indication that the inner packagings conform to the prescribed specifications”? In other 



 

 

words, can the marking “OVERPACK” replace the marking “inner packagings conform to the 
prescribed specifications” in this case? 

6) If the combination package described in question 5 does not comply with 49 CFR 173.25(a) (i.e. 
is not an Overpack), is the marking “inner packagings conform to the prescribed specifications” 
required to be on the outer container for Special Permit cylinders, just specification cylinders, 
neither, or both? 

7) In regard to question 5, does each outer packaging conforming to 49 CFR 173.301(a)(9) (e.g. 3HT 
cylinder packed in a fiberboard box) also require the marking “inner packagings conform to the 
prescribed specifications,” in addition to the “OVERPACK” marking? 

8) The articles in question are aircraft fire extinguishers which contain non-flammable gas. They do 
not have non-flammable gas labels or markings with the proper shipping name (as would be 
found on an industrial gas cylinder, for example). These labels/markings cannot be placed on the 
cylinders because the cylinders are a component of a 14CFR approved aircraft part. As such, no 
additional labels may be placed on the articles and no FAA approved labels exist with the hazard 
label or proper shipping name marking. If the inner packagings DO NOT conform to the 
prescribed specifications (Ex: the proper shipping name marking and non-flammable gas label 
are not present on the inner cylinder in the combination package), is it still an Overpack? 

9) For the scenario in question 8, it would also be inappropriate to mark the outer package “inner 
packagings conform to the prescribed specifications,” correct? 

 
We appreciate your time and patience with this request and believe that the answers you provide will 
ensure clarification and compliance with all aircraft repair stations, owners, operators, and distributors 
that wish to comply fully with the HMR. 
 
Best Regards 

 
 
 

Brian Tyminski 
Tym’s LLC 


